In een land dat voor meer dan de helft uit bergen bestaat is het niet vreemd dat natuur, buitensporten en eco-toerisme kunnen gloriëren. In de koude maanden zijn er prima wintersportmogelijkheden in dit sneeuwrijke land. De kwaliteit van de sneeuw is vaak erg goed omdat de temperaturen vaak laag blijven onder invloed van het landklimaat.

In het voorjaar, tijdens de zomer en gedurende de nazomer is het volop genieten van de ongestoorde flora en fauna in de soms nog ruige gebieden. Bulgarije telt een tiental nationale parken. Voor een enkel park heb je een vergunning nodig om het te bezoeken maar de meeste zijn voor het publiek toegankelijk.

Kuuroorden en waterrecreatie

Of Sadanski, de geboorteplaats van Spartacus, in de tijd van de Thraciërs even aangenaam was als nu is niet bekend. De stad met een levendig centrum geniet een reputatie als één van de grootste kuuroorden van de Balkan. De thermische baden zouden een gunstige invloed hebben op diverse aandoeningen. De weersomstandigheden zijn in elk geval gunstig vanwege het Mediterrane klimaat. De gemiddelde temperatuur over een heel jaar is hier het hoogst.

Vakantie in Bulgarije betekent vaak genieten van het water. Of het nu in één van de vele andere kuuroorden of spa’s is – Bulgarije telt meer dan 500 thermale bronnen -, aan één van de populaire vakantiebestemming in het oosten van het land bij de Zwarte Zee, aan één van de meer dan 330 meren, of genietend van de natuurlijke grens die in het noorden wordt gevormd door de Donau rivier.

De thermale hoofdstad van Bulgarije, Sofia

De hoofdstad van Bulagrije heeft niet de grandeur van andere oostelijke steden als Boedapest of Praag. Daarentegen staat het al eeuwen bekend om haar thermale bronnen en zul je toch voldoende bezienswaardigheden uit vervlogen tijden tegenkomen bij een wandeling door de stad. Dat kan ook bijna niet anders na een geschiedenis die niet vrij is van strijd en overheersing.

De bekendste bezienswaardigheid in Sofia is nog niet zo oud (20ste eeuw) en werd gebouwd als eerbetoon aan de Russen die het leven lieten bij het verjagen van de Ottomaanse overheersers. De kerk valt vooral op door de koepel die met goud is bedekt. In de crypte worden een aantal van de fraaiste iconen van Bulgarije tentoongesteld.

Oude kloosters met unieke werken

Kloosters nemen een belangrijke plaats in Bulgarije in en vaak vind je er tal van vrije kunstwerken waaronder muurschilderingen, fresco’s, iconen en andere (kunst)voorwepen. Voor zover de kloosters niet een apart museum hebben kun je ze als musea op zich beschouwen door de talloze bijzondere stukken die er te vinden zijn.

Het bekendste klooster is dat van Rila. Het klooster ligt in een prachtig en rustig berggebied op ongeveer 120 kilometer van Sofia. Het klooster is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en kent naast uitzonderlijk mooie muurschilderingen en fresco een indrukwekkende bibliotheek.

Na Rila is het klooster vna Bachkovo de grootste. Ook dit klooster ligt ver van de buitenwereld op circa 30 kilometer van Plovdiv.

Spartacus, heldhaftige man uit een oude beschaving

Bij Bulgarije denk je niet zo snel aan oude beschavingen maar het feit wil dat één van de oudste, redelijk ontwikkelde, Europese beschavingen zich ontwikkelde op en om het huidige Bulgarije. De Griekse geschiedschrijver Herodotus schreef reeds over deze beschaving waarbij hij hoog opgaf over hun graven en grafkunst en het volk – de Thraciërs – het op één na talrijkst volk noemde van de bekende wereld.

De beroemdste Bulgaar, destijds Thraciër, is zonder twijfel Spartacus. Deze in Sadanski geboren herder werd slaaf in Rome en leidde daar een opstand van gladiatoren. Spartacus, die symbool staat voor de Bulgaarse onverzettelijkheid, ging met zijn opstandelingen naar de Vesuvius en bouwde daar aan een leger van enkele tienduizenden strijders die de Romeinen bij enkele veldslagen zou verslaan. Het waren uiteindelijk de troepen van Crassus die de opstandelingen een halt toeriepen.

Voor de westkust van Marokko ligt een eilandengroep die we de Canarische Eilanden noemen. Deze Spaanse archipel is niet vernoemd naar de vogel (de vogel is juist vernoemd naar de eilandengroep), maar heeft haar naam te danken aan de oude Romeinen, die de eilandengroep tot ‘Insulas Canarias’ (letterlijk vertaald: eilanden van de honden) doopten. Vandaag de dag is de eilandengroep zeer populair onder Europese toeristen om haar heerlijke klimaat, prachtige stranden en omdat het relatief dichtbij ligt.

U kunt, wanneer u met uw Vliegtickets Canarische Eilanden richting de Spaanse eilanden trekt, uit verschillende eilanden kiezen, zoals Fuerteventura, Lanzarote of ga naar Tenerife op vakantie, maar u kunt ook voor Gran Canaria kiezen, dat het populairst is onder Nederlandse toeristen. Dat komt onder andere doordat Gran Canaria een hoop te bieden heeft. Zo is de hoofdstad Las Palmas zeer de moeite waard, is een bezoekje aan het ruige binnenland zeker aan te raden en moet u natuurlijk aan de weelderige stranden van Maspalomas en Playa del Ingles hebben gelegen. Hoewel de twee badplaatsen aan elkaar grenzen is het verschil tussen beide aanzienlijk.

Een vakantie in Maspalomas zal de bezoeker voor rust brengen. Hier vindt u geen hippe discotheken, die luidruchtige bezoekers aantrekken. Desalniettemin zult u hier wel een gezellig verblijf hebben, want er zijn wel veel leuke, authentieke en rustieke uitgaansgelegenheden te vinden, zoals bars, tavernes en restaurants. U kunt hier lekker op de boulevard flaneren, door de kleine straatjes struinen en ontspannen op het prachtige strand.

Voor een klein bedrag kunt u met de taxi naar het naastgelegen Playa del Ingles. Hier vindt u het modernere gedeelte van de toeristische trekpleister. De feestgangers op Gran Canaria zullen hun weg al gouw vinden naar deze badplaats, want hier vindt u diverse uitgaansgelegenheden, waaronder openlucht discotheken. Ook zijn er behoorlijk wat activiteiten in en rondom de stad te doen, dus verveling is hier uitgesloten. Vergelijk alle accommodaties in Playa del Ingles op Gran Canaria zodat u veilig, vertrouwd en tegen de scherpste prijzen uw welverdiende vakantie kunt vieren.

Geniet van de witte, weelderige stranden, het uitgebreide aanbod aan accommodaties, het heerlijke klimaat, de hemelsblauwe zee, de verschillende uitgaansgelegenheden en het unieke Vulkanische binnenland van Gran Canaria in Maspalomas of Playa del Ingles. Mocht u ook de andere eilanden van de Spaanse archipel willen bezoeken (iets dat zeker valt aan te raden), dan kunt u deze vanuit hier makkelijk per boot bereiken. Voor vakantiegangers die een unieke, leuke en zeer gevarieerde vakantie zoeken, onder subtropische omstandigheden en tegen scherpe prijzen, maar niet naar de andere kant van de wereld wil vliegen, zijn de Canarische Eilanden dé bestemming om te overwegen.

Cuba is uniek en de sfeer op dit eiland kun je eigenlijk met niets vergelijken. Oude oldtimers rijden door straten met vervallen koloniale huizen. Cubaanse salsamuziek klinkt uit elk raam. Cowboys galopperen op hun paard over een dorpsplein. Dikke sigaren, de beste mojito’s, witte stranden en groene valleien: Cuba heeft het allemaal. Laat je inspireren door de Cuba reistips van reisexpert Julio voor een onvergetelijke reis over dit Caribische eiland.

Cuba reistips

Havana is een grote stap terug in de tijd: je waant je even in de jaren vijftig. Havana heeft iets magisch. De pleintjes met levendige muziek, kinderen die honkballen op straat, de Amerikaanse oldtimers die door de straten rijden. In Havana is veel te zien en te doen, maar het mooiste is simpelweg het verdwalen. Ga wandelen door de kleurrijke straten met koloniale gebouwen. Geniet van het leven dat zich op straat afspeelt. En ga af en toe met een mojito op een terrasje zitten om op je gemak je ogen uit te kijken.

Slaap in een casa particular
Een mooie manier om kennis te maken met de Cubanen en hun dagelijkse leven, is slapen in een casa particular. Lokale families stellen een deel van hun huis open voor reizigers, een goed alternatief voor de Cubaanse staatshotels. Je hebt je eigen comfortabele slaapkamer en badkamer, maar je maakt wel even deel uit van het familieleven. En nog een voordeel: nergens eet je zo lekker als bij je casa particular.

Tabaksvelden

Een bezoek aan Vinales ontbreekt op geen enkele Cuba-reis. En terecht, want Vinales is magisch. Dit dorpje ligt tussen de prachtige tabaksvelden van Cuba, omringd door grillig karstgebergte. Hier kun je prachtige wandeltochten maken, grotten ontdekken en zien hoe tabak geproduceerd wordt. Houd je van paardrijden, dan is Vinales de perfecte bestemming. Samen met lokale cowboys kun je mooie tochten maken door de schitterende omgeving.

Cuba reistips – Dans de salsa in Trinidad
Het UNESCO-dorpje Trinidad is één van de hoogtepunten van Cuba. Dit koloniale dorpje is prachtig gelegen tussen de bergen en staat bekend om haar talloze gekleurde straatjes met kinderkopjes. Een droom voor elke fotograaf. Ook ’s avonds is Trinidad een aanrader. Beklim de trappen van de Casa de la Música in het hart van het dorp en geniet van de live muziek. Rond een uur of tien stappen de locals de dansvloer op om een geweldige salsashow weg te geven. Ook toeristen wagen er vaak een dansje.

Baracao

In het oostelijke puntje van Cuba ligt Baracoa. Baracao is het oudste stadje van Cuba, dat wordt omringd door groene jungle en de mysterieuze vlakke berg El Yunque. Baracoa is lange tijd relatief afgesloten geweest van de rest van Cuba en dat heeft ervoor gezorgd dat zich hier een unieke cultuur heeft ontwikkeld. Dat merk je onder andere aan de keuken, want hier vind je gerechten en smaken die je nergens anders in Cuba tegenkomt.

Cuba reistips – Relax op witte stranden
Witte stranden met poederzacht strand. Een heldere turquoise zee. Palmbomen. Cuba heeft talloze prachtige stranden en het is een aanrader om je rondreis af te sluiten in zo’n Caribisch paradijs. In het noorden zijn bijvoorbeeld bijzonder mooie stranden te vinden, zoals Cayo Santa Maria, Cayo Coco en Cayo Guillermo.

Aloha!

Hawaï bestaat uit vier grote eilanden (Hawaï, Maui, O’ahu en Kauai), een aantal kleinere eilanden (Moloka’i, Nihau, Lana’i, Kahoolawe) en vele kleine eilandjes.

Hawaï is bekend om haar romantische uitstraling. Niet voor niets is Hawaï het trouweiland. De eilanden bieden volop romantische plekjes, watervallen, verlaten witte stranden en schitterend blauw zeewater.

Het klimaat op Hawaï is tropisch maar op elk eiland zijn er verschillen in de gebieden. Zo kan er aan een deel van het eiland bijna dagelijks een tropische bui vallen, terwijl aan de andere kant van het eiland bijna geen regent valt.

Het eiland O’ahu

O’ahu is het op één na noordelijkste eiland van de vier grote eilanden. Het is ook het eiland met de meeste inwoners. Ongeveer driekwart van de bevolking van Hawaï woont op O’ahu. De noordkust van O’ahu is legendarisch onder surfers die vanuit de hele wereld hiernaartoe komen om de “waves” te bedwingen. Met name in de wintermaanden zijn de golfen fantastisch.

Honolulu

Honolulu is de hoofdstad van Hawaï en het is tevens de grootste en belangrijkste stad van deze staat. Honolulu ligt in het zuidwesten van O’ahu

Iolani Palace

Iolani Palace is het enige koninklijke paleis dat de Verenigde Staten rijk is. Tussen 1882 en 1893 verbleven achtereenvolgens koning Kalakaua en koningin Lili’uokalani in het paleis. Nadat het koninkrijk verdween werd het paleis tot 1969 door verschillende overheden gebruikt. Sinds 1978 is het paleis te bezoeken als museum.

Aloha Tower

De Aloha Tower was lange tijd het hoogste gebouw in Honolulu. Nog altijd is het een belangrijk herkenningspunt en vormt het een leuke attractie. Vanaf het Observation Deck heb je een goed uitzicht over delen van de stad waaronder de drukke haven. Aan de voet van de toren bevindt zich de gezellige Aloha Tower Marketplace met talloze winkeltjes en eetgelegenheden.

Pearl Harbor

Pearl Harbor is wereldberoemd door de aanval van de Japanners op de Amerikaanse, pacifische vloot aan het begin van de tweede wereldoorlog. Op 7 december 1941 vlogen meer dan 300 Japanse vliegtuigen over Pearl Harbor om een verrassingsaanval uit te voeren. Hierbij kwamen ruim 2.000 Amerikaanse soldaten om het leven.

USS Arizona Memorial

Ongeveer de helft van alle dodelijke slachtoffers vielen bij het slagschip USS Arizona. Ter nagedachtenis aan deze tragedie is het USS Arizona Memorial opgericht. Dit is de drukst bezochte attractie op Hawaï en als je slechts beperkt tijd hebt dan is het verstandig deze te kiezen in plaats van één van de andere bezienswaardigheden.

USS Bowfin Submarine Museum & Park

Dit park bestaat uit twee delen. In de eerste plaats is de onderzeeër USS Bowfin te bezoeken. Deze onderzeeër heeft tot het einde van de tweede wereldoorlog meer dan 40 vijandelijke schepen tot zinken gebracht. Daarnaast is het Pacific Submarine Museum te bezoeken. Dit museum volgt de ontwikkeling van onderzeeërs van ontstaan tot recenter tijdstip.

Battleship Missouri Memorial

Het slagschip USS Missouri vormde de locatie waar de formele overgave van de Japanse strijdkrachten plaatshad op 2 september 1945. Het schip is te bezoeken vanaf het Missouri Memorial.

Waikiki

Waikiki is een bekende naam en staat voor één van de grootste en belangrijkste strand vakantieplekken op Hawaï. Waikiki ligt in het zuiden van O’ahu en is een uitstekende plek voor de bezoeker die houdt van drukke en gezellige strandplaatsen. Er zijn vele restaurantjes, winkels en uitgaansgelegenheden die in combinatie met het strand, water en het veelal prachtige weer garant staan voor een heerlijke, tropische vakantie.

Waikiki Aquarium

Als je geen duiker of snorkelaar bent, of juist wel en je wilt de mooie dingen nog een met droge voeten bekijken, dan biedt het Waikiki Aquarium een goede gelegenheid om de pracht van de onderwaterwereld te bekijken. Deze attractie heeft als voornaamste bezienswaardigheid een aquarium met haaien en riffen.

Honolulu Zoo

De Honolulu Zoo is een leuk uitstapje voor de dierenliefhebber. In deze dierentuin is vooral de Afrikaanse savanne interessant met leeuwen, cheeta’s, giraffen, zebra’s, apen en andere Afrikaanse dieren in een mooie omgeving.

Het eiland Hawaï, The Big Island

The Big Island is het meest zuidelijke en grootste van de Hawaï eilanden. Het klimaat kent grote verschillen per deel van het eiland. Ook de landschappelijke verschillen zijn groot te noemen.

Hawaï Volcanoes National Park

De eilanden van Hawaï zijn vulkanisch en de vulkanen – waaronder een aantal actieve – behoren tot de grootste attracties op de eilanden. Op het meest zuidelijke en grootste eiland Hawaï ligt het Hawaï Volcanoes National Park. In het park vind je actieve vulkanen en vind je informatie over alles wat met vulkanen te maken heeft. Een tweetal beroemde en actieve vulkanen die het park rijk is zijn de Mauna Loa en Kilauea. Hiervoor dien je wel eerst van te voren te weten waar recentelijk lava gezien is. Deze informatie kun je van de Rangers in het Kilauea Visitor Center krijgen.

Captain Cook

Als “westerse”ontdekker van Hawaï is de Engelse navigator Captain James Cook onlosmakelijk aan de eilanden verbonden. Het plaatsje Captain Cook herinnert aan deze legendarische figuur die ook andere delen van de wereld in kaart bracht. Hawaï werd voor Cook echter zijn eindbestemming. Dit gebeurde door de lokale bevolking bij Ku’awoloa Cove. Vlakbij is een monument opgericht die aan deze gebeurtenis herinnert. De wateren bij Ku’awoloa Cove zijn tegenwoordig een populaire snorkelplek.

Hapuna Beach State Park

Hapuna Beach is wellicht het meest populaire strand van het eiland. Met hagelwitte stranden die geleidelijk in de oceaan lopen en goede surfomstandigheden, vooral tijdens de winterperiode, is het niet vreemd dat het strand zo populair is. Gevolg is wel dat het vooral in de weekenden zeer druk kan zijn, maar dat brengt weer de nodige gezelligheid met zich mee.

Unesco Werelderfgoed site: Hawaï Volcanoes National Park

Deze site bevat twee van de meest actieve vulkanen ter wereld, Mauna Loa (4.170 meter hoog) en Kilauea (1.250 meter hoog). Beide vulkanen rijzen boven de Grote Oceaan uit. Vulkanische uitbarstingen hebben een constant veranderend landschap gecreëerd en de lava stromen hebben gezorgd voor verrassende geologische formaties. Bijzondere vogels en inheemse soorten worden hier aangetroffen evenals bossen met gigantische varens.

Het eiland Maui

Het eiland Maui is van de vier grootste eilanden de op één na zuidelijkste. Maui claimt het beste eiland van Hawaï te zijn. Alhoewel dit moeilijk te beoordelen is doordat iedereen andere wensen heeft kan Maui inderdaad worden aangemerkt als het strand en surf eiland van Hawaï. Maui heeft een overvloed aan prachtige stranden, fantastische surfwateren en unieke excursiemogelijkheden zoals: kajakken tussen dolfijnen en snorkelen met zeeschildpadden. De westkust is het meest zonnige en droge deel van het eiland.

Haleakala National Park

Het nationale park Haleakala ligt aan de oostkust van Maui en is het drukst bezochte park van het eiland. In het park is het schitterend wandelen rond de vulkanische bergen met watervallen, natuurlijke zwembaden, kraters en archeologische vindplaatsen.

Walvissen

Lahaina ligt in het westen van Maui vlakbij de mooie stranden en kusten. In Lahaina zelf zijn het echter niet strand en water maar walvis excursies die tot de belangrijkste attracties behoren. Overigens is het mogelijk, vooral in de winterperiode, walvissen vanaf de kust te signaleren. Deze enorme dieren komen dan namelijk relatief dicht bij de kust en zorgen soms zelfs voor gevaarlijke situaties op de weg door stoppende auto’s.

U kunt zich misschien wel voorstellen dat een spuitende walvis valkbij de kust voor de meeste toeristen niet een alledaagse gebeurtenis is.

Het eiland Kaua’i

Kaua’i is het meest noordelijke van de vier grote eilanden en wordt ook wel het paradijs genoemd. Dit komt door de stranden en het warme zeewater maar vooral door het fantastische groene binnenland en het noorden van het eiland. Menig speelfilm werd op het eiland (deels) opgenomen. Voorbeelden zijn Jurassic Park en stukken uit Indiana Jones. Kaua’i wordt The Garden Island genoemd omdat haar schoonheid vergelijkbaar zou zijn met het Hof van Eden.

Na Pali Coast

De Na Pali Coast is een fenomeen. Het is de naam voor het noordelijke kustdeel. Wellicht ken je de openingsscène van de film Jurassic Park waarbij een helikopter over het prachtige zeewater vliegt en de kust met groene kliffen en weelderige, ongerepte, tropische begroeing nadert of die prachtige watervallen die tussen de bergen naar beneden kletteren. Ja? Dan weet je enigszins hoe deze wereldberoemde kust er uit ziet.

Je kunt dit ook zelf beleven door een helikopter excursie te boeken. Of maak een ééndaagse wandeltocht naar een verborgen strand of een waterval met natuurlijk zwembad. In de buurt zijn ook grotten met natuurlijke zwembaden. Voor de echte avonturiers is er een meerdaagse wandeltocht te maken waarvoor je een “permit” (soort kampeervergunning) moet bemachtigen. Wat je ook doet, ga naar de kust en beleef dit stuk prachtige natuur.

Waimea Canyon

De Waimea Canyon wordt wel de Grand Canyon van de Pacific genoemd. Eigenlijk lijkt de Waimea Canyon in het geheel niet op de Grand Canyon. Waimea Canyon is een prachtig geheel van (voornamelijk groene) kleuren. Geflankeerd door watervallen en regenbogen die meestal meerdere malen per dag verschijnen door de korte buien, die in delen van de Canyon vallen, terwijl elders de zon schijnt biedt de Waimea Canyon een heel andere blik dan de Grand Caynon. De Waimea Canyon is te vinden in het westen van Kaua’i.

Wailua River

De Wailua River is de enige navigeerbare rivier die Hawaï rijk is. Daarom wordt de Walua rivier redelijk intensief gebruikt voor water excursies zoals boottochten en kajak tochten. Een kajak tocht is een aanrader. Deze tochten gaan vaak in combinatie met een wandeltocht naar een waterval met natuurlijk zwembad waar je heerlijk kunt ontspannen en lunchen.

In het noorden van Italië zijn – rondom en middenin de Alpen – diverse aantrekkelijke meren te vinden waar uitstekend vakantie kan worden gevierd. Een vakantie aan een van de Italiaanse meren staat garant voor adembenemende vergezichten, veel zon (nou ja, normaal gesproken) en veel bezienswaardigheden. We noemen enkele belangrijke meren. Veel plezier met het boeken van uw vakantie in Italië aankomend jaar!

Het Gardameer

We beginnen maar met het grootste en meeste bekende meer: het Gardameer. Het meer heeft maar liefst een oppervlakte van 370 vierkante kilometer. Het Gardameer is gelegen in de regio’s Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. Het meer heeft de bijnaam Benaco. Het Gardameer staat ook wel bekend als een meer waar gemakkelijk met het gezin vakantie kan worden gevierd. Her en der langs het meer bevinden zich campings en bungalows die te huren zijn.

Het Comomeer

Het Comomeer is iets kleiner dan het Gardameer, maar heeft nog wel een flinke oppervlakte. Bij dit meer moeten mensen ook vaak denken aan acteur George Clooney. Hij heeft een vakantiehuis aan het Comomeer en het meer is regelmatig decor in reclamespotjes waarin Clooney een hoofdrol speelt. Door velen wordt dit meer ook wel het mooiste meer van Italië genoemd. Een bekende plaats rondom is Como, gelijknamig aan het meer. Het meer is vernoemd naar deze stad. Naast Como zijn er diverse andere mooie plaatsen, waaronder Bellagio, Varenna, Menaggio, Gravedona en Lecco. Het Comomeer is op het Gardameer na het grootste Italiaanse Alpenmeer en heeft een glaciale oorsprong. Het meer heeft een maximale lengte van liefst 46 km en een maximale breedte van 4,3 km. 

Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is een meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het wordt in het Italiaans ook wel Lago Verbano genoemd, van Lacus Verbanus, de oude Romeinse benaming. Het Zwitserse deel ligt in het kanton Ticino. De westelijke oever van het Italiaanse deel ligt in de regio Piëmont, de oostelijke oever in Lombardije.
Het meer is 212 km² groot, 60 km lang en maximaal 10 km breed. Het noordelijke deel ligt in de Alpen, het zuidelijke deel in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Povlakte. De oppervlakte van het meer ligt op 193 m boven zeeniveau. Het meer is maximaal 372 m diep, 179 m beneden zeeniveau. Zowel in Italië als Zwitserland ligt het meer in Italiaanstalig gebied.

Heerlijk strand tijdens onze rondreis door Mauritius


Nooit op Mauritius geweest? Ga er dan eens lekker voor zitten en ga daarna een rondreis Mauritius boeken want dit eiland staat vooral bekend vanwege de zandstranden, de azuurblauwe zee, luxe hotels en de bijzondere natuur. Het is een perfecte rondreis bestemming voor degenen die willen ontstressen, van de natuur willen genieten of willen gaan trouwen op een echt bounty eiland.

Je bezoekt hier natuurlijk de Nationale parken en je maakt kennis met prachtige en vooral imposante regenwouden. Daarin leven diverse tropische dierensoorten die je nergens anders tegenkomt.

Mauritius voor liefhebbers van watersport en duiken

De kust van Mauritius leent zich prima voor watersport. Het is daarom ook een eiland dat door duikers, surfers, zeilers en snorkelaars hoog op het lijstje staat. Neem je een duik in de onderwaterwereld van Mauritius, dan is de kans groot dat je in de koraalriffen of grotten bijzondere diersoorten tegen komt. Denk aan bijvoorbeeld haaien, dolfijnen en barracuda’s. Iets verder op de zee kom je misschien zelfs wel walvissen tegen. Al zin om te gaan rondreizen op Mauritius?

Populaire trouwlocatie

Mauritius is een populaire trouwlocatie. Maar het eiland is met name in trek onder toeristen die op zoek zijn naar zon, zee en strand. Wil je graag je vakantie doorbrengen op een echt bounty eiland? Dan is Mauritius een ideale vakantiebestemming voor jou. Mooie stranden zijn onder meer Le Morne en Grand Baie. Als watersportvakantie is Mauritius ook erg geschikt. De koraalriffen nodigen uit om te duiken en te snorkelen, terwijl de zee enorm geschikt is voor zeil- en surfliefhebbers.

Uitgaan op Mauritius

Mauritius staat nou niet bepaald bekend als feesteiland. Het uitgaansleven is hier niet zo denderend. Toch begint daar langzamerhand verandering in te komen. In Grand Baie bijvoorbeeld ontstaat een heus uitgaanscentrum met enkele dansclubs en barretjes. Het nachtleven komt pas laat op gang en rond 4 uur in de ochtend zijn alle gelegenheden weer gesloten. In de stad Flic en Flac worden ook steeds meer feesttenten geopend.

2 populaire bezienswaardigheden

De berg Le Morne Brabant

De berg ligt op een schiereiland in zuidwestelijke gedeelte van Mauritius. Bekijk de basaltachtige monoliet. Deze is 556 meter hoog De berg is door lagune omgeven en bevat vele grotten die je kan bezoeken.

Gebouwencomplex Aapravasi Ghat

Bezoek dit gebouwencomplex in de hoofdstad Port Louis. In dit gebouwencomplex vind je restanten van de eerste opvang op Mauritius waar arbeiders (afkomstig uit allerlei andere landen) bij aankomst werden ontvangen.

De Mauritiaanse keuken: Vooral veel rijst!

De keuken van Mauritius is Creools. Rijst vormt altijd de basis en het eten is lekker gekruid. Vis en vlees wordt meestal samen met de rijst geserveerd. Als toerist kan je daarnaast kiezen uit restaurants met een Japanse, Afrikaanse, Chinese of Mediterrane keuken.

Het klimaat op Mauritius

Het klimaat op het eiland is het beste te omschrijven als een tropisch klimaat. In de winter moet je niet gek opkijken als de temperaturen nog steeds rond de dertig graden liggen. Tijdens de zomerperiode is de gemiddelde temperatuur zo’n 30 tot 35 graden.

Districten

Naast de onafhankelijke gebieden Cargados Carajos, Agalega-eilanden en de regio Rodrigues, heeft Mauritius de volgende districten: Plaines Wilhems, Port Louis, Rivière du Rempart, Black River, Flacq, Grand Port, Moka, Pamplemousses en Savanne

Bekende plaatsen op Mauritius

Bel Ombre, Blue Bay, Grand Baie, Grand Gaube, Le Morne, Belle Mare, Mahebourg. Pointe d’Esny, Point Jerome, Port Louis, Grand Bassin, Poste de Flacq, Souillac en Trou d’Eau Douce

Cruisevakantie hoe werkt dat nou

Op cruisebureau leggen wij uit hoe jouw cruisevakantie werkt.

Sta je op het punt om uw eerste cruisevakantie te boeken, maar heb je nog geen goed beeld van de vakantie? Of overweeg je een vakantie op zee en heb je nog een hele hoop vragen? Een cruisevakantie is heel anders dan een hotel- of resortvakantie aan land. Natuurlijk heb je vragen en de antwoorden vind je hier. Zo werkt een cruisevakantie.

Welk schip kies je?

Dit is een van de meest gestelde vragen. Het antwoord baseer je voor een belangrijk deel op de volgende afweging: ligt je prioriteit meer bij je vakantie op het cruiseschip zelf of meer bij uitstapjes, excursies aan land en de havens?

De cruiseschepen van enorme omvang kunnen bijvoorbeeld de sfeervolle, pittoreske havens niet bereiken. Daar kunnen de kleinere schepen uitgerekend wel komen. De keerzijde hiervan is dat de schepen met de meeste sfeervolle en exotische havens op hun route hogere prijzen rekenen. Een voordeel van een megaschip is dan weer dat er een veel uitgebreider aanbod aan activiteiten voor jong en oud aan boord is.

Bij de keuze van het schip zijn er vijf categorieën: klassiek schip, Europees, Amerikaans, luxueus en rivier.

Wat voor hut kies je?

Als het om je verblijf op het schip gaat, kan je uitgaan van het principe: hoe hoger gelegen de hut en het dek , hoe hoger de prijs. Dat heeft te maken met de locatie op het schip. Zo hebben de hutten op grotere hoogten hebben minder last van geluid vanuit de omgeving. Hutten gesitueerd nabij recepties, casino’s en andere faciliteiten ondervinden in meerdere of mindere mate geluidshinder van hun locatie. Datzelfde geldt voor hutten gelegen nabij het anker of, zoals bij laaggelegen hutten, de motoren.

Kortom: de omgevingsfactoren hebben invloed op de prijs. Breder genomen is er voor ieder type hut dat je kan kiezen een categorie. De meest gangbare categorieën waaruit je kan kiezen op een schip zijn: binnenhut, buitenhut, de balkonhut en suites. Suites zijn weer onder te verdelen in reguliere suites, familiesuites en minisuites.

Passagiers die snel last krijgen van zeeziekte doen er overigens goed aan de hutten en suites nabij de achterzijde en de boeg in het geheel te vermijden.

Zijn er voorschriften voor kleding of dresscodes voor cruisevakanties?

Veel mensen vragen zich eveneens af of er dresscodes gelden op het schip. Een veelbesproken onderwerp waar geen eenduidig of kort antwoord op bestaat. Als we toch een poging doen, is het meest accuraat: hoe luxer het cruiseschip, hoe formeler de kledingdracht. Daarbij dient direct gezegd te worden dat dit per schip verschilt.
Bij de meeste cruisevakanties is er wel een tendens zichtbaar. Overdag kan je doorgaans prima vrijetijdskleding dragen. Waarbij korte broeken vaak alleen bij het zwembad of in fitnessruimtes worden gedragen, niet tijdens bijvoorbeeld een restaurantbezoek. ‘s Avonds kleed je je het best ‘smart casual’ (tussen formeel en informeel in) tot formeel.

Organiseert het schip een galadiner, cocktail party of andere feestelijke gelegenheid met een chique randje, dan doe je er goed aan je kleding hier op aan te passen. Aangeraden wordt een galajurk voor dames en een smoking voor heren. Overigens zijn op cruiseschepen vrijwel altijd stomerijen aanwezig.

Fooien, rekeningen en manier van betalen

Met betrekking tot betalingen en fooien gelden eveneens voorschriften, of tenminste richtlijnen. Fooibedragen zijn per maatschappij verschillend, maar wel verplicht. In de begeleidende informatie bij de aanschaf van je tickets vind je meer over berekende fooien. De maatschappij int de fooien middels je scheepsrekening.

Ook niet onbelangrijk is de 15 procent aan servicetoelage die maatschappijen berekenen over drankjes besteld aan de bar en in restaurants. De entree tot vrijwel alle aanwezige faciliteiten is inbegrepen bij je tickets. Alle andere uitgaven komen op een boordrekening terecht, die je aan het eind van de reis voldoet. Deze kan je ook contant voldoen, maar een contante betaling dien je ruim vooraf aan te geven bij de maatschappij.

Aan boord hoef je geen contant geld op zak te hebben – tenzij je naar het casino gaat – want op het schip betaalt men met cruisecards. Het is doorgaans niet mogelijk te betalen met een pinpas aan boord.

Een dek van een cruise schip met mensen op ligstoelen en en waterglijbaan.
Cruisevakantie -wat je moet weten

Een vakantie op een cruiseschip is in veel opzichten vergelijkbaar met een hotelvakantie. Je hebt een kamer of appartement met alle benodigdheden, personeel dat wil zorgen voor een zo prettig mogelijk verblijf en veel voorzieningen heb je bij de hand. Een verschil is echter dat een traditioneel hotel locatievast is en bij een cruisevakantie het schip als hotel fungeert.

Een vakantie op zo’n enorme boot is een uitstekende keuze als je heel veel wilt zien tijdens je vakantie. Het is eveneens een prima alternatief voor de wekenlange vakanties in het buitenland. Cruisevakanties komen in allerlei soorten en varianten; het aanbod is veel groter dan enkel de cruises van exorbitante bedragen. Er is altijd een cruise te vinden die bij jou past. Bovendien heeft het kiezen voor een cruise ook zo z’n voordelen! En veel mensen zijn vaak (nog) niet bekend met deze voordelen

Wat is een cruisevakantie?

Tijdens deze vakantie reis je op een schip van enorme omvang een vooraf bekende route af, die je leidt langs één of meerdere bestemmingen. Op basis van hun kwaliteiten en voorzieningen ontvangen de schepen sterren – variërend van één tot vijf sterren. Een cruiseschip is dus in meer dan één opzicht te vergelijken met een hotel. De aantallen reizigers die tegelijk op een boot kunnen stappen, varieert van honderden tot duizenden personen. Zo heb je op een ‘klein’ schip 500 medepassagiers en op de grotere modellen mogelijk 3000 metgezellen.

De hoeveelheid faciliteiten aanwezig op het schip hangt vaak samen met de grootte. Het is bijvoorbeeld allerminst een uitzondering dat de grotere schepen gymzalen, zwembaden, bioscopen of zelfs een golf park aan boord hebben! Maar ook de aanwezigheid van ijsbanen komt voor op de grotere cruiseschepen. Veelal volgen deze luxueuze schepen haar passagiers langs exotische trips naar verre oorden zoals de wateren van bijvoorbeeld Antarctica. Dit soort bijzondere faciliteiten komen dus vaker voor op de lange reistrajecten. Dat neemt niet weg dat de cruiseschepen voor reizen dichter bij huis ook luxe voorzieningen bieden.

Welke soorten cruisevakanties zijn er?

Heel grofmazig gesteld, kan je doorgaans drie soorten cruises onderscheiden. Dat zijn de excursiecruise, de zeecruise en de riviercruise. De riviercruise zie je vaak terug in Europa en omstreken. De boten zijn uitstekend uitgerust en relatief bescheiden in omvang. De riviercruiseschepen varen bijvoorbeeld op in rivieren zoals de Nijl of in de Moezel Rijn.

Zeecruises zijn de luxueuze cruises die iedereen kent van de films. De cruiseschepen zijn vergelijkbaar met vijfsterrenhotels. De capaciteiten van 3000 passagiers, de lange afstanden en de meest luxe voorzieningen zie je vaak terug bij de zeecruise.

De excursiecruise heeft met name in recente jaren aan populariteit gewonnen en richt zich op trajecten tussen eilanden of langs kuststroken. De schepen zijn comfortabel, maar niet uiterst luxueus zoals bij een zeecruise. Omdat het bij deze excursies vaak relatief korte afstanden betreft, zijn de schepen van bescheiden omvang.

Voordelen van een vakantie op een cruiseschip

Als je aan boord bent van het schip ervaar je niet alleen een bijzonder en intens gevoel van vrijheid; je hebt ook alle mogelijke voorzieningen en gemakken binnen handbereik. Je kan shoppen, fitness, bioscopen, kappers en casino’s combineren met iedere dag nieuwe bezienswaardigheden. Zonder dat je jezelf of je bagage hoeft te verplaatsen! Zodat jij je geheel en alleen hoeft te concentreren op je vakantieplannen. Bovendien reizen de schepen ook gedurende de nacht, waardoor je iedere ochtend even de benen kan strekken op het vaste land als het schip aanlegt voor wederom een bijzondere bestemming.