Cruisevakantie algemene informatie

Een dek van een cruise schip met mensen op ligstoelen en en waterglijbaan.
Cruisevakantie -wat je moet weten

Een vakantie op een cruiseschip is in veel opzichten vergelijkbaar met een hotelvakantie. Je hebt een kamer of appartement met alle benodigdheden, personeel dat wil zorgen voor een zo prettig mogelijk verblijf en veel voorzieningen heb je bij de hand. Een verschil is echter dat een traditioneel hotel locatievast is en bij een cruisevakantie het schip als hotel fungeert.

Een vakantie op zo’n enorme boot is een uitstekende keuze als je heel veel wilt zien tijdens je vakantie. Het is eveneens een prima alternatief voor de wekenlange vakanties in het buitenland. Cruisevakanties komen in allerlei soorten en varianten; het aanbod is veel groter dan enkel de cruises van exorbitante bedragen. Er is altijd een cruise te vinden die bij jou past. Bovendien heeft het kiezen voor een cruise ook zo z’n voordelen! En veel mensen zijn vaak (nog) niet bekend met deze voordelen

Wat is een cruisevakantie?

Tijdens deze vakantie reis je op een schip van enorme omvang een vooraf bekende route af, die je leidt langs één of meerdere bestemmingen. Op basis van hun kwaliteiten en voorzieningen ontvangen de schepen sterren – variërend van één tot vijf sterren. Een cruiseschip is dus in meer dan één opzicht te vergelijken met een hotel. De aantallen reizigers die tegelijk op een boot kunnen stappen, varieert van honderden tot duizenden personen. Zo heb je op een ‘klein’ schip 500 medepassagiers en op de grotere modellen mogelijk 3000 metgezellen.

De hoeveelheid faciliteiten aanwezig op het schip hangt vaak samen met de grootte. Het is bijvoorbeeld allerminst een uitzondering dat de grotere schepen gymzalen, zwembaden, bioscopen of zelfs een golf park aan boord hebben! Maar ook de aanwezigheid van ijsbanen komt voor op de grotere cruiseschepen. Veelal volgen deze luxueuze schepen haar passagiers langs exotische trips naar verre oorden zoals de wateren van bijvoorbeeld Antarctica. Dit soort bijzondere faciliteiten komen dus vaker voor op de lange reistrajecten. Dat neemt niet weg dat de cruiseschepen voor reizen dichter bij huis ook luxe voorzieningen bieden.

Welke soorten cruisevakanties zijn er?

Heel grofmazig gesteld, kan je doorgaans drie soorten cruises onderscheiden. Dat zijn de excursiecruise, de zeecruise en de riviercruise. De riviercruise zie je vaak terug in Europa en omstreken. De boten zijn uitstekend uitgerust en relatief bescheiden in omvang. De riviercruiseschepen varen bijvoorbeeld op in rivieren zoals de Nijl of in de Moezel Rijn.

Zeecruises zijn de luxueuze cruises die iedereen kent van de films. De cruiseschepen zijn vergelijkbaar met vijfsterrenhotels. De capaciteiten van 3000 passagiers, de lange afstanden en de meest luxe voorzieningen zie je vaak terug bij de zeecruise.

De excursiecruise heeft met name in recente jaren aan populariteit gewonnen en richt zich op trajecten tussen eilanden of langs kuststroken. De schepen zijn comfortabel, maar niet uiterst luxueus zoals bij een zeecruise. Omdat het bij deze excursies vaak relatief korte afstanden betreft, zijn de schepen van bescheiden omvang.

Voordelen van een vakantie op een cruiseschip

Als je aan boord bent van het schip ervaar je niet alleen een bijzonder en intens gevoel van vrijheid; je hebt ook alle mogelijke voorzieningen en gemakken binnen handbereik. Je kan shoppen, fitness, bioscopen, kappers en casino’s combineren met iedere dag nieuwe bezienswaardigheden. Zonder dat je jezelf of je bagage hoeft te verplaatsen! Zodat jij je geheel en alleen hoeft te concentreren op je vakantieplannen. Bovendien reizen de schepen ook gedurende de nacht, waardoor je iedere ochtend even de benen kan strekken op het vaste land als het schip aanlegt voor wederom een bijzondere bestemming.

About the Author

Leave a Reply

*