Landinformatie: Hawai

Aloha!

Hawaï bestaat uit vier grote eilanden (Hawaï, Maui, O’ahu en Kauai), een aantal kleinere eilanden (Moloka’i, Nihau, Lana’i, Kahoolawe) en vele kleine eilandjes.

Hawaï is bekend om haar romantische uitstraling. Niet voor niets is Hawaï het trouweiland. De eilanden bieden volop romantische plekjes, watervallen, verlaten witte stranden en schitterend blauw zeewater.

Het klimaat op Hawaï is tropisch maar op elk eiland zijn er verschillen in de gebieden. Zo kan er aan een deel van het eiland bijna dagelijks een tropische bui vallen, terwijl aan de andere kant van het eiland bijna geen regent valt.

Het eiland O’ahu

O’ahu is het op één na noordelijkste eiland van de vier grote eilanden. Het is ook het eiland met de meeste inwoners. Ongeveer driekwart van de bevolking van Hawaï woont op O’ahu. De noordkust van O’ahu is legendarisch onder surfers die vanuit de hele wereld hiernaartoe komen om de “waves” te bedwingen. Met name in de wintermaanden zijn de golfen fantastisch.

Honolulu

Honolulu is de hoofdstad van Hawaï en het is tevens de grootste en belangrijkste stad van deze staat. Honolulu ligt in het zuidwesten van O’ahu

Iolani Palace

Iolani Palace is het enige koninklijke paleis dat de Verenigde Staten rijk is. Tussen 1882 en 1893 verbleven achtereenvolgens koning Kalakaua en koningin Lili’uokalani in het paleis. Nadat het koninkrijk verdween werd het paleis tot 1969 door verschillende overheden gebruikt. Sinds 1978 is het paleis te bezoeken als museum.

Aloha Tower

De Aloha Tower was lange tijd het hoogste gebouw in Honolulu. Nog altijd is het een belangrijk herkenningspunt en vormt het een leuke attractie. Vanaf het Observation Deck heb je een goed uitzicht over delen van de stad waaronder de drukke haven. Aan de voet van de toren bevindt zich de gezellige Aloha Tower Marketplace met talloze winkeltjes en eetgelegenheden.

Pearl Harbor

Pearl Harbor is wereldberoemd door de aanval van de Japanners op de Amerikaanse, pacifische vloot aan het begin van de tweede wereldoorlog. Op 7 december 1941 vlogen meer dan 300 Japanse vliegtuigen over Pearl Harbor om een verrassingsaanval uit te voeren. Hierbij kwamen ruim 2.000 Amerikaanse soldaten om het leven.

USS Arizona Memorial

Ongeveer de helft van alle dodelijke slachtoffers vielen bij het slagschip USS Arizona. Ter nagedachtenis aan deze tragedie is het USS Arizona Memorial opgericht. Dit is de drukst bezochte attractie op Hawaï en als je slechts beperkt tijd hebt dan is het verstandig deze te kiezen in plaats van één van de andere bezienswaardigheden.

USS Bowfin Submarine Museum & Park

Dit park bestaat uit twee delen. In de eerste plaats is de onderzeeër USS Bowfin te bezoeken. Deze onderzeeër heeft tot het einde van de tweede wereldoorlog meer dan 40 vijandelijke schepen tot zinken gebracht. Daarnaast is het Pacific Submarine Museum te bezoeken. Dit museum volgt de ontwikkeling van onderzeeërs van ontstaan tot recenter tijdstip.

Battleship Missouri Memorial

Het slagschip USS Missouri vormde de locatie waar de formele overgave van de Japanse strijdkrachten plaatshad op 2 september 1945. Het schip is te bezoeken vanaf het Missouri Memorial.

Waikiki

Waikiki is een bekende naam en staat voor één van de grootste en belangrijkste strand vakantieplekken op Hawaï. Waikiki ligt in het zuiden van O’ahu en is een uitstekende plek voor de bezoeker die houdt van drukke en gezellige strandplaatsen. Er zijn vele restaurantjes, winkels en uitgaansgelegenheden die in combinatie met het strand, water en het veelal prachtige weer garant staan voor een heerlijke, tropische vakantie.

Waikiki Aquarium

Als je geen duiker of snorkelaar bent, of juist wel en je wilt de mooie dingen nog een met droge voeten bekijken, dan biedt het Waikiki Aquarium een goede gelegenheid om de pracht van de onderwaterwereld te bekijken. Deze attractie heeft als voornaamste bezienswaardigheid een aquarium met haaien en riffen.

Honolulu Zoo

De Honolulu Zoo is een leuk uitstapje voor de dierenliefhebber. In deze dierentuin is vooral de Afrikaanse savanne interessant met leeuwen, cheeta’s, giraffen, zebra’s, apen en andere Afrikaanse dieren in een mooie omgeving.

Het eiland Hawaï, The Big Island

The Big Island is het meest zuidelijke en grootste van de Hawaï eilanden. Het klimaat kent grote verschillen per deel van het eiland. Ook de landschappelijke verschillen zijn groot te noemen.

Hawaï Volcanoes National Park

De eilanden van Hawaï zijn vulkanisch en de vulkanen – waaronder een aantal actieve – behoren tot de grootste attracties op de eilanden. Op het meest zuidelijke en grootste eiland Hawaï ligt het Hawaï Volcanoes National Park. In het park vind je actieve vulkanen en vind je informatie over alles wat met vulkanen te maken heeft. Een tweetal beroemde en actieve vulkanen die het park rijk is zijn de Mauna Loa en Kilauea. Hiervoor dien je wel eerst van te voren te weten waar recentelijk lava gezien is. Deze informatie kun je van de Rangers in het Kilauea Visitor Center krijgen.

Captain Cook

Als “westerse”ontdekker van Hawaï is de Engelse navigator Captain James Cook onlosmakelijk aan de eilanden verbonden. Het plaatsje Captain Cook herinnert aan deze legendarische figuur die ook andere delen van de wereld in kaart bracht. Hawaï werd voor Cook echter zijn eindbestemming. Dit gebeurde door de lokale bevolking bij Ku’awoloa Cove. Vlakbij is een monument opgericht die aan deze gebeurtenis herinnert. De wateren bij Ku’awoloa Cove zijn tegenwoordig een populaire snorkelplek.

Hapuna Beach State Park

Hapuna Beach is wellicht het meest populaire strand van het eiland. Met hagelwitte stranden die geleidelijk in de oceaan lopen en goede surfomstandigheden, vooral tijdens de winterperiode, is het niet vreemd dat het strand zo populair is. Gevolg is wel dat het vooral in de weekenden zeer druk kan zijn, maar dat brengt weer de nodige gezelligheid met zich mee.

Unesco Werelderfgoed site: Hawaï Volcanoes National Park

Deze site bevat twee van de meest actieve vulkanen ter wereld, Mauna Loa (4.170 meter hoog) en Kilauea (1.250 meter hoog). Beide vulkanen rijzen boven de Grote Oceaan uit. Vulkanische uitbarstingen hebben een constant veranderend landschap gecreëerd en de lava stromen hebben gezorgd voor verrassende geologische formaties. Bijzondere vogels en inheemse soorten worden hier aangetroffen evenals bossen met gigantische varens.

Het eiland Maui

Het eiland Maui is van de vier grootste eilanden de op één na zuidelijkste. Maui claimt het beste eiland van Hawaï te zijn. Alhoewel dit moeilijk te beoordelen is doordat iedereen andere wensen heeft kan Maui inderdaad worden aangemerkt als het strand en surf eiland van Hawaï. Maui heeft een overvloed aan prachtige stranden, fantastische surfwateren en unieke excursiemogelijkheden zoals: kajakken tussen dolfijnen en snorkelen met zeeschildpadden. De westkust is het meest zonnige en droge deel van het eiland.

Haleakala National Park

Het nationale park Haleakala ligt aan de oostkust van Maui en is het drukst bezochte park van het eiland. In het park is het schitterend wandelen rond de vulkanische bergen met watervallen, natuurlijke zwembaden, kraters en archeologische vindplaatsen.

Walvissen

Lahaina ligt in het westen van Maui vlakbij de mooie stranden en kusten. In Lahaina zelf zijn het echter niet strand en water maar walvis excursies die tot de belangrijkste attracties behoren. Overigens is het mogelijk, vooral in de winterperiode, walvissen vanaf de kust te signaleren. Deze enorme dieren komen dan namelijk relatief dicht bij de kust en zorgen soms zelfs voor gevaarlijke situaties op de weg door stoppende auto’s.

U kunt zich misschien wel voorstellen dat een spuitende walvis valkbij de kust voor de meeste toeristen niet een alledaagse gebeurtenis is.

Het eiland Kaua’i

Kaua’i is het meest noordelijke van de vier grote eilanden en wordt ook wel het paradijs genoemd. Dit komt door de stranden en het warme zeewater maar vooral door het fantastische groene binnenland en het noorden van het eiland. Menig speelfilm werd op het eiland (deels) opgenomen. Voorbeelden zijn Jurassic Park en stukken uit Indiana Jones. Kaua’i wordt The Garden Island genoemd omdat haar schoonheid vergelijkbaar zou zijn met het Hof van Eden.

Na Pali Coast

De Na Pali Coast is een fenomeen. Het is de naam voor het noordelijke kustdeel. Wellicht ken je de openingsscène van de film Jurassic Park waarbij een helikopter over het prachtige zeewater vliegt en de kust met groene kliffen en weelderige, ongerepte, tropische begroeing nadert of die prachtige watervallen die tussen de bergen naar beneden kletteren. Ja? Dan weet je enigszins hoe deze wereldberoemde kust er uit ziet.

Je kunt dit ook zelf beleven door een helikopter excursie te boeken. Of maak een ééndaagse wandeltocht naar een verborgen strand of een waterval met natuurlijk zwembad. In de buurt zijn ook grotten met natuurlijke zwembaden. Voor de echte avonturiers is er een meerdaagse wandeltocht te maken waarvoor je een “permit” (soort kampeervergunning) moet bemachtigen. Wat je ook doet, ga naar de kust en beleef dit stuk prachtige natuur.

Waimea Canyon

De Waimea Canyon wordt wel de Grand Canyon van de Pacific genoemd. Eigenlijk lijkt de Waimea Canyon in het geheel niet op de Grand Canyon. Waimea Canyon is een prachtig geheel van (voornamelijk groene) kleuren. Geflankeerd door watervallen en regenbogen die meestal meerdere malen per dag verschijnen door de korte buien, die in delen van de Canyon vallen, terwijl elders de zon schijnt biedt de Waimea Canyon een heel andere blik dan de Grand Caynon. De Waimea Canyon is te vinden in het westen van Kaua’i.

Wailua River

De Wailua River is de enige navigeerbare rivier die Hawaï rijk is. Daarom wordt de Walua rivier redelijk intensief gebruikt voor water excursies zoals boottochten en kajak tochten. Een kajak tocht is een aanrader. Deze tochten gaan vaak in combinatie met een wandeltocht naar een waterval met natuurlijk zwembad waar je heerlijk kunt ontspannen en lunchen.

About the Author

Leave a Reply

*